حل مشکلات روانشناسی ترید

سلام. ممنون از توجه و عنایتت چشم هر موضوعی که دوستان تریدرم در اینجا راجع به مشکل روانشناشی ترید که داشته باشند رو در حد توانم مفصل توضیح میدم و سعی می کنم توضیحاتم ریشه یابی و در ضمن راه عملی رفع اون مشکل رو پوشش بده.

من توی روتین معاملاتیم یک ساعت و نیم قبل از شروع تایم معاملاتی از هر نوع مانییتور و صفحه نمایش جدا میشم چه مثبت چه منفی در غیر این صورت با اعصاب از قبل تحریک شده وارد بازه زمانی معاملاتی میشی.

یه نکته از روانشناسی بگم چند روز پیش داشتم فوتبال pes بازی میکردم با سیستم بازی رو باختم حالم بد شد نیم ساعت بعد یه پوزیشن گرفتم و ضرر کردم دو روز بعد داشتم بررسی میکردم که چرا ضرر دادم متوجه شدم اون باخت باعث شده که بهم بر بخوره وحس انتقام رو از بازار داشتم واونم ضرر کردم روانشناسی از رگ گردن نزدیکتره تصمیم های درست واشتباه ما دومینو واره تصمیمات درست واشتباهی به همراه خودش داره

ممنون از به اشتراک گذاری تجربه تون. همون طور که گفتم حداقل یک و نیم ساعت قبل از معامله از هر نوع صفحه نمایش و مونیتور و اخبار جدا بشیم بهتره و همچنین در محیطهایی قرار نگیریم که دچار هر نوع تنشی بشیم.

برای این که نتیجه بگیریم ترجیح دادم که به جای نوشتن مقاله در این مورد مشخصا یه سری راه کار بنویسم که راحت تر و سریع تر بتونی نتیجه بگیری.

۱- استراتژی تو باید کاملا تعریف شده باشه و غیر قابل تفسیر باشه، اگر بخش یا بخش هایی از استراتژیت قابل تفسیر هست باید اول این نقیصه رو رفع کنی چون وقتی که استراتژی کوچکترین زمینه ی تفسیر و تاویل رو داشته باشه شک از همون منفذ وارد ذهنت میشه و باعث میشه که فرصتها رو از دست بدی. پس اول باید این موضوع رو چک کنی اگر استراتژیت قابل تفسیر بود باید طوری دوباره امتحانش کنی که بتونی اون قابلیت تفسیر رو ازش حذف کنی. استراتژیت رو باید بتونی پشت یه کارت ویزیت بنویسی اگر زیادپیچیده باشه هم، می تونه تو رو هنگام اجرا دچار شک کنه. پس این دو مورد رو بررسی کن ببین اگر ریشه ی ایرادی که گفتی از این دو مورد هست برطرفشون کن اگر که نه به مراحل بعدی که در ادامه می نویسم بپرداز.

۲- اعتماد به نفس رو از یک موضوع احساسی تبدیل کن به یک آمار متکی بر علم ریاضیات. اگر بک تست و فوروارد تست گرفتی و مقدار وین ریت و ریسک به ریوارد و بازگشت سرمایه و حداکثر توالی سود و حداکثر توالی ضرر رو در اون استراتژیت دقیق درنیاوردی، باید همه رو محاسبه کنی. وقتی این کار رو حداقل در ۱۰۰ روز معاملاتی انجام دادی و استراتژیت سودده بود حالا دیگه اعتماد به نفس برای تو یک احساس نیست بلکه یک واقعیت ریاضی هست. پس حالا دیگه مفهوم ضرر برات عوض میشه چون تو میدونی که ضرر جزو کار تو هست و اصلا باید باشه. تنها کار تو تمرکز روی اجرای دقیق و سختگیرانه ی استراتژیت در هر معامله ای هست. تو دیگه به یک یا دو تا معامله نگاه نکن تو به چشم انداز کلی نگاه کن که طبق استراتژیت در اون برنده ای فقط باید به طور مداوم و دقیق اون استراتژی رو اجرا کنی.

۳- به جای لذت بردن از سود، لذت رو از اجرای درست استراتژیت ببر این یعنی هک کردن دوپامین مغز. باید بعد از اجرای دقیق استراتژیت در هر معامله با صدای بلند به خودت آفرین یگی حتما این کار رو بکن و جایزه ای برای خودت در نظر بگیر. این ظاهرسازی مهم هست چون داری سیم کشی عصبی مغزت و مسیر دوپامین مغزت رو عوض می کنی و به مغزت یاد میدی که دیگه از اجرای دقیق و مداوم استراتژی لذت ببره نه از سود کردن.

۴-در مقالات قبلی این تایپیک در یکی از مقالات در اواسطش یک برنامه کالیبره کردن ذهن قبل از آغاز معاملات رو نوشتم در پیامهای قبلیم در این تایپیک هست پیداش کن و هر روز قبل ز معامله حتما اجراش کن.

۵- اندازه گیری سود رو متوقف کن و اندازه گیری میزان اجرای درست استراتژیت رو جایگزین اندازه گیری سودهات کن.

۶- اولین نشونه ای استادی در ترید این هست که دیگه بابت از دست دادن هیچ معامله ای پشیمون نشی. قضیه واضح هست: آیا این موقعیتی که در چارت داری می بینی طبق استراتژی تو هست یا نه؟ اگر ۹۹ درصد طبق استراتژی تو هست نباید اون معامله رو بگیری حتی اگر بعدش بدون تو مقدار زیادی در سود حرکت کرد نباید پشیمون بشی. اگر قیمت می خواد بدون تو و خارج از استراتژی تو پرواز کنه بذار پرواز کنه، تو پرنده نیستی تو یک تریدر استراتژیست هستی!

در یک کلام، تو باید هویتت رو از سود بزرگ به اجرای بی نقص استراتژی غیر قابل تفسیر و کاملا امتحان شده تغییر بِدی.

موفق باشی

خیلی ممنون از لطفتون ک وقت گذاشتین کامل توضیح دادین. خدا خیرتون بده. مواردی ک گفتین رو بررسی میکنم

خواهش می کنم موفق باشی.

از نظر خواب و استرس اوکی هستم مشکلی نیست فقط تحمل صبر تو سود رو ندارم که دارم تمرین میکنم

امیدوارم بتوین با استفاده از مطلبی که راجع به زود بستن در سود در اینجا نوشتم استفاده کنی.

mersi az tozihat shoma

خواهش می کنم. هر موضوعی هر یک از دوستان در مورد روانشناسی ترید داشتن رایگان براشون راه حل های کاربردی رو اینجا توضیح میدم البته در حد اطلاعات و تجربه ای که دارم. موفق باشید.

موضوع آخری که در نظر سنجی رای داشت رو توضیح میدم:

حل مشکل پیروی از استراتژی و اجرای درست ترید ولی سر به سر موندن در سرمایه یا نتیجه ی ترید!

یه تریدری رو تجسم کنید که ۶ سال یا بیشتر هست داره ترید می کنه و هنوز به نتیجه نرسیده، استراتژیش و اجرای استراتژیش رو مدتی هست اوکی کرده ولی اون طوری که باید حسابش رشد نمی کنه و تقریبا سر به سر یا با سود کم چند هفته یا حتی دو سه ماه هست درجا میزنه.

این تریدر هر چه قدر استراتژیش رو بررسی می کنه میبینه که در بک تستهاش نتایجش خیلی بهتر بوده و از لحاظ روانشناسی و اجرای ترید هم مشکل خاصی در این مدت نداشته، پس چرا نتایج بک تست تکرار نشده و تقریبا سر به سر مونده. (تاکید می کنم که این مقاله در مورد حالتی هست که استراتژی و اجرای استراتژی درست بوده و لی نتیجه نداده و تریدر سر به سر مونده).

جواب: زمان بندی بازار با زمان بندی استررتژی شما می تونه یه مدت نخونه! این حالتی هست که بهش می گیم «تاخیر نتیجه» آخرین تله ی معامله گری قبل از رسیدن به موفقیت!

این حالت به خاطر تنبلی، یا بی احتیاطی تریدر نیست بلکه به خاطر وجود یک سیاه چاله ی نامرئی بین تریدر باتجربه و موفقیت نهایی هست!

وقتی همه چیز از استراتژی تا اجرای دقیقش درسته ولی نتیجه نمی گیری به احتمال زیاد رسیدی به مرحله ی قبل از موفقیت و فقط چند اینچ با موفقیت و افتادن روی سوددهی مداوم فاصله داری ولی خوردی به خواب استراتژیت یعنی یه بازه ی زمانی که بازار، مناسب استراتژی تو نیست.

این بازه ی زمانی شبیه یه کوه سنگی می مونه که درست پشتش دریایی هست که سالها می خواستی بهش برسی.

نکته ی خیلی مهم این هست که اکثر تریدرها در این مرحله و درست یک قدم مونده به موفقیت نهایی، به استراتژیشون شک می کنن و میرن سراغ یه استراتژی دیگه و در حقیقت بدون این که بدونن، دچار چرخه ی مار و پله میشن، یا بعضی تریدرهای دیگه از لحاظ روانشناسی بی صبر میشن و حسابهایی رو که کم کم رشده داده بودن به باد فنا میدن و دوباره ساختار ترید و روحیه شون به هم می ریزه و روز از نو روزی از نو…

وقتی شما یه استراتژی امتحان شده و مکانیکی و غیر قابل تعبیر و تفسیر داری و اون استراتژی رو با مشخصاتی که گفتم داری درست، دقیق و مداوم اجرا میکنی نباید به هیچ چیز شک کنی، فقط باید به کار خودت ادامه بدی همین!

در چنین حالتی مشکل اصلی بی صبری هست و شک و بحرانِ احساسی که وقتی نتایج مورد نظرت در جدول زمانی تو ظاهر نمیشه دچارش می شی.

به این مشکل همون طو رکه اشاره کردم می گن: «تاخیر در نتیجه». مغز تریدر وقتی که به درستی محاسبه و اجرا می کنه انتظار پاداش فوری داره ولی بازار همیشه طبق خط زمانی تریدر پیش نمی ره و اینجاست که بیشتر تریدرها از رنجِ کوتاه مدت کور شده و به کارشون ادامه نمی دن که جایزه ی نهایی رو از بازار دریافت کنن.

«تاخیر نتیجه»، نقص سیستم معاملاتی شما نیست. «تاخیر نتیجه»، نقص روانشناسی معامله گری شما نیست، این موضوع در عمل، آزمونی برای استقامت شماست و تا زمانی که اون رو به عنوانی بخشی از فرآیند موفقیت در ترید، شناسایی نکنید به ترک کردن تلاش در یک قدیمی موفقیت ادامه خواهید داد!

وقتی تریدر با «تاخیر نتیجه» روبرو میشه و نسبت به این موضوع و ریشه ی اون آگاهی نداره به حرف قسمت احساسی مغزش واکنش نشون میده و می خواد دوباره استراتژی خودش رو اعتبار سنجی کنه و این اعتبار سنجی رو با مغز احساسیش انجام میده و دچار اشتباه میشه و می افته در چرخه ی ضرر و حساب از دست میره…

وقتی که استراتژیت رو قبلا کاملا امتحان کردی، در این مرحله دیگه نه تنها نباید استراتژیت رو دوباره امتحان کنی بلکه باید به استراتژیت به عنوان یک قانون سفت و سخت و اثبات شده بچسبی و همچنان دقیق و مداوم اجراش کنی.

نباید در چنین مرحله ای استراتژیم.ن رو با ترس و تردید خفه کنیم، نه. همچنان به کارت ادامه بده و مطمئن باش که زمان، برخلاف تصورت در این حالت به نفع تو پیش خواهد رفت و نه به ضررت.

و در آخر، پذیرفتن «تاخیر نتیجه» بخشی از سفر ترید شماست، یادمون باشه بازار به کسانی که برای هیجان معامله میکنن پول مستمر نمیده بلکه به کسانی پول میده که بتونن بی حوصلگی و ناامیدی رو تحمل کنن.

هفته های سر به سر، نشانه ای برای ترک استراتژیت نیست، بلکه سیگنال هایی برای پابرجا و محکم موندن تو هست، پس راه حلِ مشکل «تاخیر نتیجه» در ترید، انضباطِ بدون شک، اجرای دقیق استراتژی بدون تردید و داشتن اعتماد به نفس بدون نیاز دائمی به اطمینان هست. در این حالت، تو کنترل رو پس می گیری و ترید تبدیل می شه به چیزی که همیشه باید باشه یعنی اجرای پیوسته و نه واکنشِ احساسی.

موفق باشید.

سلام اقا نادر عزیز
سپاس از کمک های خوبتون
متاسفانه من یه مشکلی که دارم اینه که خودسرانه یا اینکه بطور غیر عمدی یادم میره بلند شم بیام چک لیست بنویسم یا برای مثال قبل ترید روتین آرام کردن ذهن رو انجام بدم
راستی بخاطر اون ویدیو هایی که در رابطه با استراتژی بازار معرفی کردین سپاسگزارم منی که واسه نوشتن استراتژیم سردرگم بودم بهم کمک کرد

حل مشکل ترس از ورود به معامله

دوستانی که در عادتهای ترید دچار مشکل هستن من تجربیات و خوانده هام رو میتونم اینجا در اختیارتون بذارم خودم هم فقط روی روانشناسی ترید متمرکزم سوال و مشکلی بود مطرح کنید از تجربیات همه ی دوستان استفاده کنیم

این روتین روزانه ی من نیم ساعت قبل از شروع بازه ی زمانی معاملاتم هست. این متن رو در جواب یکی از کاربران در تایپیک دیگه ای نوشتم خواستم به همین شکل در اینجا هم در دسترس باشه:

۱- اخبار رو محدود و با زمان بندی، سر ساعتی گوش میکنم از منابع تا ضمن این که بروز باشم از فشار بیشتر بر روانم جلوگیری بشه.

۲- یک ساعت و نیم قبل از تریدم (روی نت ملی ترید دارم الانا) به هیج شبکه مجازی نگا نمیکنم و با هیچ چیزی که استرس آور باشه تماس پیدا نمی کنم.

نیم ساعت مونده به تریدم ذهنم رو کالیبره میکنم قبلا در تایپیکم در ایران بروکر به اسم «حل مشکلات روانشناسی» اشاره کردم اینجا چون پرسیده شده مفصلتر می نویسم:

کالیبره کردن ذهن نیم ساعت قبل از شروع زمان ترید:

۱-برمیدارم ژورنالم رو مینویسم: خط پایه ی درونیم (حال کلی من) الان چطوره؟ جواب مینویسم

۲-آیا از سود یا ضرر معامله دیروز هنوز اثری در من هست؟ جواب مینویسم

۳-سطح انرژیم از صفر تا ۱۰ چنده؟ (نباید کمتر از ۸ باشه) جواب می نویسم

۴- آیا ذهنم الان شفافه یا مبهم؟ جواب می نویسم.

۵- آیا آرامم یا مضطرب؟ جواب می نویسم.

بعدش میرسم به مرحله ی کالیبره کردن ذهن که این طوری انجام میشه:

۱-دو دقیقه آهسته و عمیق تنفس می کنم (برای کاهش کورتیزول)

۲- یک دقیقه تصویرسازی ذهنی میکنم در مورد اجرای بی نقص استراتژیم در ترید، شامل تصویرسازیِ ورودهای تمیز، صبر، انضباط، احترام به قوانین پلنم و پذیرفتن نتیجه معامله چه سود چه ضرر.

۳-یک دقیقه تمرین تعهد به پلن معاملاتی مثل گفتن:من امروز در تریدم اجرای دقیق پلنم رو تعقیب میکنم نه نتیجه ی تریدم رو.

۴-وقتی چارت رو باز کردم در ژورنالم مینویسم و از خودم می پرسم: دیروز در چارت چی دیدم؟ چه احساسی داشتم؟ چه تصمیمی گرفتم؟ چرا جواب داد؟ چرا شکست خورد؟

۵-بعدش یه اسکن کلی (و نه تحلیل فوری) از چارت میکنم چیزای خیلی کلی مثل سقف و کفای سشنا و روز قبل و چیزای کل رو نگا میندازم. بعدش به جزئیات هم توجه میکنم.

۶- درست چند دقیقه قبل از شروع تایم ترید، در حالت نشسته صاف بدنم رو میکشم بالا دستام رو میبرم عقب سه بار نفس عمیق میکشم.

نکته تکمیلی: هر وقت در طی معامله یا قبل از معامله یا بعد از ضرر یا سود بزرگ احساس کنم که حالم شاید از فرم خارج شده باشم فورا مکث میکنم یه نفس عمیق میکشم و از خودم این سوالها رو می پرسم:

۱- آیا استرس دارم؟

۲- آیا بیش از حد اعتماد به نفس پیدا کردم؟

۳-همین الان چه تهدید روانی برای من وجود داره؟

۴- آیا همین الان دارم از پلنم پیروی می کنم یا دنبال جبران احساسی هستم؟

۵-آیا دنبال جبران ضرر هستم؟

۶- آیا بعد از این سود، احساس شکست ناپذیری می کنم؟

۷-آیا من هنوز به روشنی می تونم فکر کنم؟

۸- آیا دارم درست قضاوت می کنم؟

بعد از تموم شدن معامله سوای ژورنال نویسی مفصل، اول سوال اساسی رو فوری در ژورنالم می نویسم:

اگر امروز فقط یک چیز از این تریدی که کردم یاد گرفته باشم، اون چیز چیه؟ جواب می نویسم.

من مدتی هست کل این مطلب رو که خوندید نوشتم و کنار سیستمم گذاشتم و هر روز به ترتیب از روی نوشته اجراش می کنم، هر روز بدون استثنا./

واقعا از داشتن همچین دیسیپلینی لذت میبرم

ممنون ک تجربیات و اطلاعاتتون رو به اشتراک گزاشتین

کامل و دقیق نکته برداری کردم

اما یک مشکلی دارم توو بحث ورود به معامله هست

وقتی همه چیز طبق پلن من هست تعلل میکنم و ورود نمیکنم و فقط حسرت یک تحلیل و پلن درست برام میمونه که سالهاست منو عقب انداخته

و اگرم ورود کنم سریع ریسک فیری میکنم که راه حلش رو در مقالتون خوندم

ممنون میشم در بحث ورود به معامله او لحظه پراز فشار و تنش کمکی کنین

این جواب رو فعلا داشته باشید امشب یا فردا یه مقاله در مورد انواع تیپهای شخصیتی تریدرها می نویسم. مشکل ترس از ورود به معامله ریشه یابیش از دو چیز می تونه باشه: ۱- یا فرد، انسانی کمال گرا هست ۲- یا احتمالا در گذشته، د رمحیطهایی بوده که اشتباه کردن تبعات منفی زیادی براش داشته. برای مورد اول گفتم یه مقاله به زودی اینجا می نویسم برای مورد دوم در گذشته هاتون کاوش بفرمایید اگر د رمورد شما صدق کرد اون احساس رو نامگذاری کنید مثلا بگید که من ترسم از اتفاقات گذشته بوده به محض این که یک حس رو شناخته و نامگذاری کنید از تاثیر اون به شدت کاسته میشه.

این موارد رو هم مجدد اینجا کپی پیست می کنم دوباره بخونیدو موفق باشید

۱- استراتژی تو باید کاملا تعریف شده باشه و غیر قابل تفسیر باشه، اگر بخش یا بخش هایی از استراتژیت قابل تفسیر هست باید اول این نقیصه رو رفع کنی چون وقتی که استراتژی کوچکترین زمینه ی تفسیر و تاویل رو داشته باشه شک از همون منفذ وارد ذهنت میشه و باعث میشه که فرصتها رو از دست بدی. پس اول باید این موضوع رو چک کنی اگر استراتژیت قابل تفسیر بود باید طوری دوباره امتحانش کنی که بتونی اون قابلیت تفسیر رو ازش حذف کنی. استراتژیت رو باید بتونی پشت یه کارت ویزیت بنویسی اگر زیادپیچیده باشه هم، می تونه تو رو هنگام اجرا دچار شک کنه. پس این دو مورد رو بررسی کن ببین اگر ریشه ی ایرادی که گفتی از این دو مورد هست برطرفشون کن اگر که نه به مراحل بعدی که در ادامه می نویسم بپرداز.

۲- اعتماد به نفس رو از یک موضوع احساسی تبدیل کن به یک آمار متکی بر علم ریاضیات. اگر بک تست و فوروارد تست گرفتی و مقدار وین ریت و ریسک به ریوارد و بازگشت سرمایه و حداکثر توالی سود و حداکثر توالی ضرر رو در اون استراتژیت دقیق درنیاوردی، باید همه رو محاسبه کنی. وقتی این کار رو حداقل در ۱۰۰ روز معاملاتی انجام دادی و استراتژیت سودده بود حالا دیگه اعتماد به نفس برای تو یک احساس نیست بلکه یک واقعیت ریاضی هست. پس حالا دیگه مفهوم ضرر برات عوض میشه چون تو میدونی که ضرر جزو کار تو هست و اصلا باید باشه. تنها کار تو تمرکز روی اجرای دقیق و سختگیرانه ی استراتژیت در هر معامله ای هست. تو دیگه به یک یا دو تا معامله نگاه نکن تو به چشم انداز کلی نگاه کن که طبق استراتژیت در اون برنده ای فقط باید به طور مداوم و دقیق اون استراتژی رو اجرا کنی.

۳- به جای لذت بردن از سود، لذت رو از اجرای درست استراتژیت ببر این یعنی هک کردن دوپامین مغز. باید بعد از اجرای دقیق استراتژیت در هر معامله با صدای بلند به خودت آفرین یگی حتما این کار رو بکن و جایزه ای برای خودت در نظر بگیر. این ظاهرسازی مهم هست چون داری سیم کشی عصبی مغزت و مسیر دوپامین مغزت رو عوض می کنی و به مغزت یاد میدی که دیگه از اجرای دقیق و مداوم استراتژی لذت ببره نه از سود کردن.

۴-در مقالات قبلی این تایپیک در یکی از مقالات در اواسطش یک برنامه کالیبره کردن ذهن قبل از آغاز معاملات رو نوشتم در پیامهای قبلیم در این تایپیک هست پیداش کن و هر روز قبل ز معامله حتما اجراش کن.

۵- اندازه گیری سود رو متوقف کن و اندازه گیری میزان اجرای درست استراتژیت رو جایگزین اندازه گیری سودهات کن.

۶- اولین نشونه ای استادی در ترید این هست که دیگه بابت از دست دادن هیچ معامله ای پشیمون نشی. قضیه واضح هست: آیا این موقعیتی که در چارت داری می بینی طبق استراتژی تو هست یا نه؟ اگر ۹۹ درصد طبق استراتژی تو هست نباید اون معامله رو بگیری حتی اگر بعدش بدون تو مقدار زیادی در سود حرکت کرد نباید پشیمون بشی. اگر قیمت می خواد بدون تو و خارج از استراتژی تو پرواز کنه بذار پرواز کنه، تو پرنده نیستی تو یک تریدر استراتژیست هستی!

در یک کلام، تو باید هویتت رو از سود بزرگ به اجرای بی نقص استراتژی غیر قابل تفسیر و کاملا امتحان شده تغییر بِدی.

موفق باشی

ب نظرم نوشتن نکاتی ک توش ضعف داریم بهترین روش.

ممنون از به اشتراک گذاری دقیقا باید این مسائل رو هم با ذهن و هم با بیوشیمی و زیستشناسی خودمون نهادینه کنیم در خود. راهش هم این هست که دوپامینی رو که از سود کردن و ضرر نکردن میگیریم فقط از اجرای درست استراتژی مون بگیریم این طوری میتونیم چیزهایی رو که میدونیم همیشه اجرا کنیم چون در روانشناسی ترید دونستن به معنای تونستن نیست مغزمون رو باید با تمرینی که عر ضکردم مجدد سیمکشی کنیم