وقتی معامله باز می‌شود، چرا آدم از پلن خودش فاصله می‌گیرد؟

یک چیزی هست که به‌نظرم خیلی از تریدرها تجربه کرده‌اند، ولی کمتر درباره‌اش راحت حرف می‌زنند.

قبل از ورود به معامله، همه‌چیز معمولاً منطقی‌تر است.

پلن داریم.
حد ضرر مشخص است.
حد سود مشخص است.
سناریو را می‌دانیم.
حتی می‌دانیم کجا نباید وارد شویم.

اما وقتی معامله واقعاً باز می‌شود، انگار فضا عوض می‌شود.

یک نفر حد ضرر را فقط «کمی» جابه‌جا می‌کند.
یکی سود را زود می‌بندد چون می‌ترسد برگردد.
یکی بعد از ضرر، معامله بعدی را سنگین‌تر می‌گیرد.
یکی از ترس جا ماندن وارد نقطه‌ای می‌شود که خودش هم می‌داند ورود خوبی نیست.
یکی هم سود می‌گیرد، اما بعداً که نگاه می‌کند می‌بیند بیشتر شانس بوده تا اجرای درست پلن.

سؤال من این است:

برای شما، سخت‌ترین لحظه در اجرای پلن کجاست؟

لحظه ورود؟
نگه داشتن معامله؟
خروج؟
حد ضرر؟
حجم؟
یا بعد از یک ضرر؟

2 لایک کرده

سخت‌ترینش فاصله بین گرفتن سودم

تا باز کردن معامله بعدی

بله فضا عوض میشه

چون ذهنم واقعیت رو بازنویسی میکنه!

میگه حدضرر رو بکش عقب ، با حجم جبرانش کن

سود بیشتری بگیر

یا قوانین رو عوض کن چون این بار شرایط فرق داره!

حتی وقتی معامله ندارم

وسوسه شکستن پلن خودمو دارم!!

پس وقتی میتونیم بگیم حرفه ای شدیم

که پلن رو دستکاری نکنیم و این لحظه رو مدیریت کنیم.

2 لایک کرده

این جمله‌تون خیلی دقیق بود:

«ذهنم واقعیت رو بازنویسی می‌کنه.»

به‌نظرم همین یک جمله، بخش بزرگی از مسئله معامله‌گری رو توضیح می‌ده.

خیلی وقت‌ها مشکل این نیست که پلن نداریم؛
مشکل اینه که بعد از سود یا ضرر، ذهن شروع می‌کنه به نوشتن یک نسخه جدید از واقعیت.

بعد از سود می‌گه:
«الان دستت گرمه، ادامه بده.»

بعد از ضرر می‌گه:
«فقط این یکی رو جبران کن.»

وقتی معامله بازه می‌گه:
«این بار فرق داره.»

و حتی وقتی معامله‌ای نداریم، همون‌طور که گفتید، وسوسه شکستن پلن هنوز هست.

برای من نکته مهم حرف شما همین فاصله‌ست:
فاصله بین یک معامله تمام‌شده و تصمیم بعدی.

شاید خیلی از ژورنال‌ها فقط ورود و خروج را ثبت می‌کنند،
اما این لحظه‌های بین دو معامله را نمی‌بینند؛
همان جایی که ذهن آرام‌آرام پلن را تغییر می‌دهد، قبل از اینکه ما حتی وارد معامله بعدی شده باشیم.

به‌نظرم حرفه‌ای شدن دقیقاً از همین‌جا شروع می‌شود:
نه فقط از داشتن پلن، بلکه از توانایی دست نزدن به پلن وقتی ذهن دارد برایش دلیل می‌سازد.

ممنون که این‌قدر دقیق گفتید. این یکی از همان تجربه‌هایی است که ارزش دارد بیشتر درباره‌اش حرف بزنیم.

1 لایک کرده

سلام. پرداختن به یکایک اینها نتیجه بخش نیست کلا باید سیمکشی ذهن تریدر به عنوان یک انسان که دراای مغز بقا محور هست به مغز احتمال محور تغییر کنه این تغییر نه با کتاب خوندن و نه با تکنیکهای متفرقه به دست نمیاد با تمرینهای خاصی به دست میاد که در تاپیک «حل مشکلات روانشناسی» از اول تاپیک می تونیدنوشته هام رو بخونید هر جا هم در مورد موضوهای اون تاپیکس وال یا مشکل یداشتنید همونجا می تونید مطرح کنید در حد بضاعتم جواب میدم

اقا این مشکل خیلی ساده ایه؛ تنیجه هورمون دوپامین و آدرنالینه!

نحوه ادراک سیستم عصبی (شورت روت Short Route – اگه نوروساینس دوست دارین برین سرچ کنین خیلی باحاله!): من به محیط نگاه میکنم برای شکار طعمه (نشستن پشت چارت) — طعمه داره فرار میکنه (مارکت داره حرکت میکنه ولی از این حرکت ها تو سودی نبردی) — من اقدام میکنم برای شکار (عاقلانه یا غیر عاقلانه) — سریع از مارکت بیام بیرون تا همین غذا هم از دهنم نرفته (عاقلانه یا غیر عاقلانه)

پیشنهاد میکنم اگه خیلی اشتباهات این چنینی دارید حتما یه سفر برید و ماهی گیری یاد بگیرید! و سعی کنید مغز رو براش ترید رو به ماهیگیری شباهت برین.

ترید بیشتر صبر کردن برای شکار کردنه تا منتظر بودن برای شکار!

1 لایک کرده

یک تریدر باید آنقدر بکتست گرفته باشه

که در شرایط زنده مارکت وقتی معامله باز میکنه

میگه طبق بکتست های من این ستاپ ریوارد ۲ خیلی خوب می‌دهد

SL و TP طبق بکتست باشه

کلن از پای چارت بلند شو

وقتی پای چارت هستی ذهنت نمیزار با خیال راحت نتیجه معامله را دید.

خیلی از تریدرها زمان باز بودن معامله

نمی‌توانند طبق ستاپ و استراتژی معامله کنن

چون وقتی قیمت نزدیک SL میشه ذهن‌میگه SL بزرگ تر کن شاید قیمت برگشت.

و TP همینطور

1 لایک کرده

ممنون از توضیحتون، نکته‌ای که گفتید به‌نظرم خیلی مهمه.

من هم موافقم که اگر ریشه ذهنی تریدر تغییر نکنه، پرداختن جداگانه به SL، خروج زود، ورود عجولانه یا حجم بالا شاید فقط درمان سطحی باشه.

اما چیزی که برای من سؤال ایجاد می‌کنه اینه:

این تغییر از «ذهن بقا محور» به «ذهن احتمال محور» در عمل چطور قابل مشاهده و تمرینه؟

مثلاً یک تریدر از کجا بفهمه مشکلش واقعاً ترس از ضرره، نیاز به کنترل، فرار از عدم قطعیت، یا نداشتن سیستم ثبت و بازبینی تصمیم‌هاست؟

چون خیلی وقت‌ها خود تریدر بعد از معامله فقط می‌گه «اشتباه کردم»، ولی دقیق نمی‌دونه کدام بخش تصمیمش از پلن خارج شده.

اگر امکانش هست، خوشحال می‌شم یک مثال عملی از تمرین‌هایی که گفتید بزنید؛ مثلاً برای کسی که سود را زود می‌بنده ولی ضرر را زیاد تحمل می‌کنه، اولین تمرین کاربردی چی می‌تونه باشه؟

تاپیکی که معرفی کردید رو هم حتماً می‌بینم.

1 لایک کرده

تشبیه ماهیگیری خیلی خوب بود.

به‌نظرم مشکل دقیقاً همین لحظه‌ایه که تریدر از «منتظر شکار بودن» می‌ره سمت «واکنش عصبی به حرکت بازار».

اما سؤال من اینه:

تریدر از کجا بفهمه تصمیمش هنوز طبق پلنه یا فقط برای کم کردن فشار ذهنی داره کلیک می‌کنه؟

چون اگر این لحظه ثبت نشه، بعد از معامله فقط می‌گیم «عجله کردم» یا «ترسیدم»، ولی دقیق نمی‌فهمیم محرک اصلی چی بود.

شاید ژورنال خوب دقیقاً باید همین رو ثبت کنه:
نه فقط ورود و خروج، بلکه اینکه لحظه تصمیم، ذهن در حالت صبر بود یا شکار اضطراری.

کاملاً موافقم که بک‌تست زیاد، پایه اعتماد به ستاپه.

وقتی تریدر ندونه ستاپش در گذشته چه رفتاری داشته، طبیعی‌ه که در معامله زنده با هر کندل کوچک شک کنه و SL/TP رو دستکاری کنه.

اما به‌نظرم یک بخش مهم هم اینه:

خیلی‌ها بک‌تست دارند، ولی نمی‌دانند در اجرای زنده چقدر شبیه بک‌تست عمل می‌کنند.

یعنی روی کاغذ می‌گن:
SL مشخص
TP مشخص
ریسک مشخص
ریوارد ۲ طبق پلن

ولی در لایو، وقتی قیمت نزدیک SL یا TP می‌شه، ذهن شروع می‌کنه به مذاکره.

اینجاست که فقط بک‌تست کافی نیست؛ باید بعد از هر معامله ثبت کنیم:

آیا دقیقاً طبق پلن بک‌تست‌شده عمل کردم؟
آیا SL/TP را تغییر دادم؟
آیا خروج به خاطر پلن بود یا فشار ذهنی؟
آیا اگر از پای چارت بلند می‌شدم، نتیجه بهتری می‌گرفتم؟

به‌نظرم حرفه‌ای شدن فقط داشتن ستاپ بک‌تست‌شده نیست؛
این هم هست که بفهمیم در بازار زنده چقدر به همان ستاپ وفادار مانده‌ایم.

تمرینهای عملی که من از یوتیوب انگلیسی یاد گرفتم رو مقداریش رو در تاپیک «حل مشکلات روانشناسی » نه در چتهاش بلکه در مقاله هام از اول تاپیک گذاشتم درصورتی که خواستید مطالعه کنید.

و اما پاسخ این که چطور یه شخص بفهمه که اشکالش دقیقا از چی هست اگر برای خودش مشخص نیست این قسمت دوم از فیلمی رو در آپارات ببینه و با حوصله نحوه استفاده از اون قایل اکسل رو یاد بگیره و با وارد کردن مقادیر هیستوزی متاتریدرش در این اکسل با ارقام ریاضی متوجه میشه که ضعفش در استراتژی هست یا در مدیریت سرمایه یا در روانشناسی

آپارات - سرویس اشتراک ویدیو !

1 لایک کرده

ممنون، توضیحاتتون رو با دقت می‌خونم، مخصوصاً بخش‌هایی که درباره هویت تریدر، تمرین‌های عملی و تشخیص ضعف از روی هیستوری متاتریدر نوشتید.

نکته‌ای که درباره «داستانی که تریدر از خودش می‌سازه» گفتید برای من خیلی مهم بود؛ اینکه گاهی قبول ضرر فقط قبول یک معامله اشتباه نیست، بلکه برای ذهن انگار تهدید شدن تصویریه که تریدر از خودش ساخته.

به‌نظرم تحلیل عددی هیستوری خیلی کمک می‌کنه بفهمیم نشتی اصلی حساب از کجاست: استراتژی، مدیریت سرمایه یا رفتار معاملاتی.

برداشت من اینه که شاید کنار اون، ثبت لحظه تصمیم هم مهم باشه؛ چون عددها می‌تونن بگن خروج زود زیاد داریم یا بعد از ضرر ریسک بالا رفته، ولی همیشه نمی‌گن لحظه کلیک چه اتفاقی افتاد.

مثلاً:
آیا از ترس برگشت قیمت خارج شدم؟
آیا واقعاً طبق پلن بود؟
آیا ضرر را نپذیرفتم چون با تصویر ذهنی‌ام از خودم تناقض داشت؟
آیا فقط می‌خواستم فشار ذهنی معامله باز تمام شود؟

به‌نظرم ترکیب هیستوری متاتریدر با ژورنال تصمیم‌ها می‌تونه تصویر دقیق‌تری بده.

من تاپیکتون رو بیشتر می‌خونم. اگر ممکنه، برای کسی که تازه می‌خواد خودش رو بررسی کنه، شما پیشنهاد می‌کنید اول از تحلیل هیستوری شروع کنه یا از ثبت دستی احساس و تصمیم بعد از هر معامله؟

این اتفاق بخاطر عوامل مختلف رخ میده ولی اصلش به دلیل نداشتن اصول محکم روانشناسی هست

1 لایک کرده