پرده اول: اعترافی که اکثر تریدرها دوست ندارند بشنوند
شاید برای شما هم پیش آمده باشد.
چهار پنج چارت باز میکنید. طلا، دلار، بیتکوین، نفت. شاید هم چند سهم خارجی. با خودتان میگویید: «هر کدام سیگنال داد، وارد میشوم. تنوع یعنی امنیت. امنیت یعنی سود.»
اما بیایید واقعیت را ببینیم.
در پایان ماه، حساب خود را که چک میکنید، میبینید:
آن همه جابجایی بین چارتها
آن همه استرس که «مبادا فرصتی را از دست بدهم»
آن همه کارمزدی که پرداختهاید
نتیجهاش چیزی نبوده جز خستگی، سردرگمی، و گاهی یک ضرر حسابی.
حالا سوال اینجاست: آیا واقعاً تنوع نمادها به شما کمک کرده؟ یا فقط ذهن شما را شلوغ کرده است؟
بیایید وارد اتاق فکر کسانی بشویم که جواب این سوال را سالها پیش پیدا کردهاند. نه با حدس، بلکه با تجربه میلیاردها دلار ضرر و سود.
پرده دوم: جسی لیورمور؛ مردی که با یک ریل به ثروت رسید
سال ۱۹۲۹. وال استریت به هم ریخته بود. بازار داشت سقوط میکرد. همه میدویدند. اما یک نفر آرام نشسته بود و فقط به یک خط نگاه میکرد.
اسمش جسی لیورمور بود. کسی که بعداً لقب «بزرگترین سفتهباز تاریخ» را به او دادند.
لیورمور در کتابی که بعدها نوشت (کتابی که هنوز هم در لیست پرفروشهای آمازون است) یک جمله تاریخی گفت:
«من از وقتی یاد گرفتم فقط روی یک ریل حرکت کنم، پولدار شدم. قبلاً که روی ده ریل بودم، همیشه تصادف میکردم.»
حالا بیایید این جمله را با یک مثال ساده بفهمیم.
مثال ملموس:
فرض کنید میخواهید همزمان رانندگی کنید، تلویزیون نگاه کنید، و با تلفن حرف بزنید. چیزی نمیگذرد که یا تصادف کردهاید، یا هیچکدام را درست انجام ندادهاید.
ترید هم همین است. شما نمیتوانید همزمان الگوی رفتاری طلا، دلار، بیتکوین و نفت را در ذهن داشته باشید و در همه آنها دقیق تصمیم بگیرید.
لیورمور ۱۰۰ سال پیش به این نتیجه رسید. ما هنوز داریم همان اشتباه را تکرار میکنیم.
پرده سوم: پل تودر جونز؛ میلیاردری که از سه معامله در سال به قله رسید
اگر فکر میکنید جسی لیورمور متعلق به گذشته است، برویم سراغ یک میلیاردر زنده دنیای ترید: پل تودر جونز.
مجله فوربس سالها پیش با او مصاحبه کرد. در آن مصاحبه، خبرنگار پرسید: «آقای جونز، راز موفقیت شما چیست؟ شما روزی چند معامله انجام میدهید؟»
جواب او بسیاری را شوکه کرد:
«۸۰ درصد سود سالانه من، از فقط سه یا چهار معامله بزرگ میآید. بقیه روزها فقط نگاه میکنم و صبر میکنم.»
شاهد مثال واقعی:
تصور کنید یک شکارچی حرفهای هستید. شما نمیتوانید هر روز به جنگل بروید و هر حیوانی که دیدید شلیک کنید. مهماتتان تمام میشود، خسته میشوید، و حیوان هم فرار میکند.
شکارچی حرفهای روزها و هفتهها منتظر میماند تا شکار عالی بیاید. بعد یک شلیک میکند. تمام.
پل تودر جونز دقیقاً همین کار را میکند. او در یک سال، شاید فقط ۳ تا ۴ معامله بزرگ میکند. بقیه روزها فقط تماشا میکند.
و حالا از شما میپرسم: چند نفر از ما میتوانیم یک هفته بدون معامله بنشینیم و فقط نگاه کنیم؟
پرده چهارم: دانیل کانمن؛ برنده نوبل اقتصادی که مغز ما را لو داد
تا اینجا حرف تریدرها را شنیدیم. حالا بیایید ببینیم علم روانشناسی در این باره چه میگوید.
دانیل کانمن، روانشناسی است که جایزه نوبل اقتصاد را برد. او سالها روی خطاهای ذهنی انسان تحقیق کرد. یکی از کشفیات بزرگ او این بود:
وقتی تعداد گزینهها زیاد میشود، کیفیت تصمیمگیری سقوط میکند.
یک مثال ساده و روزمره:
وقتی به رستوران میروید و منو ۵۰ صفحه دارد، انتخاب کردن برایتان سخت میشود، استرس میگیرید، و آخر سر هم از غذایی که سفارش میدهید راضی نیستید. اما اگر منو فقط ۵ گزینه داشته باشد، راحت انتخاب میکنید و لذت میبرید.
ترید هم دقیقاً همین است:
با ۲ نماد، ذهن شما کار میکند.
با ۵ نماد، ذهن شما خسته میشود.
با ۱۰ نماد، ذهن شما قفل میکند و شروع به انتخابهای تصادفی میکند.
نتیجه علمی کانمن:
کسی که روی یک نماد متمرکز است، از یک مزیت بزرگ برخوردار است: ذهنش خسته نمیشود. پس تصمیمش درستتر است.
پرده پنجم: رابرت کیوساکی؛ سیستم بساز، با خودت نجنگ
تا اینجا فهمیدیم که:
از نظر تریدرهای بزرگ، یک نماد کافی است.
از نظر علم روانشناسی، ذهن با یک نماد بهتر کار میکند.
اما سوال اینجاست: من که کمحوصله هستم، چه کار کنم؟
رابرت کیوساکی، نویسنده کتاب پرفروش «پدر پولدار، پدر بیپول» (کتابی که بیش از ۴۰ میلیون نسخه از آن فروش رفته) جواب این سوال را میدهد.
او میگوید:
«فقرا برای پول کار میکنند. ثروتمندان برای سیستم.»
مثال ملموس:
یک کارگر ساختمان هر روز صبح بیدار میشود و میگوید «امروز آجر بچینم یا نه؟» نه، او یک سیستم دارد. هر روز سر ساعت مشخصی سر کار میرود و کارش را میکند.
اما در ترید، ما هر روز با خودمان میجنگیم:
امروز چند نماد بزنم؟
یک نماد کافی است یا بیشتر؟
نکند فرصتی از دست برود؟
کیوساکی میگوید: جنگیدن با خودتان انرژی میگیرد و اشتباه میآورد. یک سیستم شخصی بسازید و به آن پایبند باشید.
سیستم پیشنهادی کیوساکی برای ترید:
آدم صبور → یک نماد. همیشه.
آدم کمحوصله → دو حساب جدا. یکی برای درآمد (یک نماد)، یکی برای تفریح و تنوع (چند نماد با پول کم).
پرده ششم: چارلز داهیگ و نظریه «تله گسترش»
آخرین نفری که وارد اتاق فکر ما میشود، چارلز داهیگ است. او نویسنده کتاب میلیونی «نیروی عادت» و متخصص رفتار انسان است.
داهیگ یک نظریه مهم دارد به نام «تله گسترش».
این نظریه چه میگوید؟
انسان وقتی به موفقیت پایدار میرسد که دامنه فعالیت خود را محدود کند، نه گسترش.
یک مثال واقعی از زندگی روزمره:
اگر شما در پنج تا ورزش مختلف استاد باشید، در هیچکدام قهرمان جهان نمیشوید. اما اگر تمام عمرتان فقط روی یک ورزش تمرکز کنید، شانس قهرمانی دارید.
ترید هم همین است. کسی که روی یک نماد عمیق میشود، صاحبشخصیت آن نماد میشود. میداند کجا میرود، کجا برمیگردد، کجا دروغ میگوید، کجا راست.
اما کسی که ده نماد را سطحی نگاه میکند، هیچکدام را واقعاً نمیشناسد.
توصیه داهیگ برای آدم کمحوصله:
«به جای اینکه به خودتان بگویید “نباید چند نماد بزنم”، بگویید “چند نماد را فقط در یک حساب کوچک و با پول کم میزنم”. این روش هم میل به تنوع را ارضا میکند، هم جلوی نابودی سرمایه اصلی را میگیرد.»
پرده هفتم: داستان واقعی دو تریدر (برای باز شدن ذهن)
بیایید داستان دو تریدر فرضی را با هم مقایسه کنیم. هر دو با ۱۰ هزار دلار شروع کردهاند.
تریدر الف (تکنماد، صبور):
همین اول کار یک نماد انتخاب کرد. مثلاً طلا.
سه ماه اول را فقط تمرین کرد، معامله نکرد.
ماه چهارم، با حجم کم وارد شد.
بعد از شش ماه، الگوهای طلا را کامل فهمید.
حالا هر ماه ۲ تا ۳ معامله عالی میکند. هر معامله ۵ تا ۱۰ درصد سود.
بعد از یک سال: حسابش حدود ۲۵ هزار دلار شده.
تریدر ب (چندنماد، کمحوصله):
از روز اول ۵ نماد را زیر نظر گرفت.
هر روز ۵ تا ۱۰ معامله میکند.
بعضی معاملات سود، بعضی ضرر.
آخر هر ماه کارمزد زیادی داده.
به خاطر قاطی شدن نمادها، چند بار استاپلاس را جا گذاشته.
بعد از یک سال: حسابش حدود ۸ هزار دلار شده (۲ هزار دلار ضرر خالص).
حالا خودتان قضاوت کنید. آرامش و تمرکز، بهتر است یا هیجان و سردرگمی؟
پرده هشتم: جمعبندی نهایی (آنچه در اتاق فکر بزرگان دیدیم)
بعد از شنیدن حرف این پنج نفر:
یک اسطوره ترید (جسی لیورمور)
یک میلیاردر زنده (پل تودر جونز)
یک برنده نوبل اقتصاد (دانیل کانمن)
یک نویسنده پرفروش (رابرت کیوساکی)
یک متخصص رفتار (چارلز داهیگ)
به یک جمعبندی ساده اما عمیق میرسیم.
سه حقیقتی که هیچکدام از این افراد در آن شک ندارند:
حقیقت منبع
ذهن انسان برای عمق ساخته شده، نه برای وسعت دانیل کانمن (برنده نوبل)
بیشتر سود از تعداد کمی معامله میآید پل تودر جونز (میلیاردر)
یک سیستم شخصی بساز، نه جنگ با خودت کیوساکی و داهیگ
پرده نهم: سه سوال برای انتخاب مسیر خودتان (واقعی و صادقانه)
حالا نوبت شماست. هیچکس نمیتواند جای شما تصمیم بگیرد.
این سه سوال را از خودتان بپرسید و صادقانه جواب دهید:
سوال اول: آیا حوصله دارم ماهها روی یک نماد وقت بگذارم تا صاحبشخصیت آن شوم؟
اگر آره → مسیر شما تکنماد مادامالعمر است.
اگر نه → بروید سوال دوم.
سوال دوم: آیا میتوانم حسابم را دو تکه کنم (یکی برای درآمد از یک نماد، یکی برای تفریح با چند نماد)؟
اگر آره → مسیر شما تکنماد اصلی + چندنماد تفریحی است.
اگر نه → بروید سوال سوم.
سوال سوم: آیا میتوانم قبول کنم که چندنماد صرفاً برای هیجان است، نه برای پول درآوردن؟
اگر آره → با چندنماد تفریح کنید، اما انتظار ثروت نداشته باشید.
اگر نه → هنوز آماده ترید حرفهای نیستید. از حساب دمو شروع کنید.
کلام آخر (برای ماندگاری در ذهن)
«بزرگان ترید، کسانی نبودند که همه جا بودند. آنها کسانی بودند که یک جا، عمیق ایستادند. تو هم یک نقطه را انتخاب کن. همان یک نقطه، تمام بازار توست.»
و یک جمله دیگر از جسی لیورمور که هیچوقت فراموشش نمیکنم:
«پول واقعی در ترید، نه از رفت و آمدهای زیاد، که از نشستنِ درست ساخته میشود.»
پ.ن. برای مخاطب حرفهای (اختیاری)
اگر به دنبال منابع علمی و معنایی این تاپیک هستید، اینها کتابها و مصاحبههایی هستند که پشت هر جمله این مطلب نشستهاند:
خاطرات یک سفتهباز (جسی لیورمور)
مصاحبه پل تودر جونز با مجله فوربز
کتاب تفکر، سریع و کند (دانیل کانمن)
کتاب پدر پولدار، پدر بیپول (رابرت کیوساکی)
کتاب نیروی عادت (چارلز داهیگ)