راستش منم حدود ۴ سال پیش که اولین بار رفتم سمت پراپ، دقیقاً با همین ذهنیت رفتم جلو. با خودم گفتم خب یه اکانت ۱۰کا میگیرم، رو طلا با ۰.۱ لات، روزی مثلاً ۱۰۰ پیپ بزنم میشه روزی ۱۰۰ دلار. ماه هم ۲۰ روز معاملاتی… میشه ۲۰۰۰ دلار. ۸۰ درصدشم مال من… خب دیگه، تمومه! حقوق دلاری گرفتم رفت.
این حسابکتابها اونقدر قشنگه که آدم کیف میکنه. یعنی واقعاً حس میکنی فقط کافیه منظم باشی و هر روز یه ذره برداری از بازار، تموم. منم همینو فکر میکردم. مشکل اینه که تو این مدل فکر کردن، یه چیزو اصلاً نمیبینی: بازار قرار نیست هر روز بهت پول بده. قرار نیست هر روز ستاپ بده. قرار نیست هر روز همونی بشه که تو تو ذهنت نوشتی.
بعد که یه مدت گذشت و دقیقتر رفتم تو چرخهی پراپ، فهمیدم اون «عدد آخر ماه» که تو ذهنم ساخته بودم، بیشتر شبیه رویاست تا پلن. چون وقتی پای قوانین پراپ، فشار روانی، روزای بدون موقعیت، و وسوسهی جبران میاد وسط، همون پلنِ خوشگل خیلی وقتا نه تنها جلو نمیره… بلکه آدم رو زمینگیر میکنه.
خلاصه بگم: منم اولش دقیقاً همین فکر رو میکردم. ولی هرچی جلوتر رفتم فهمیدم مسئله این نیست که “چقدر میتونم دربیارم”، مسئله اینه که “چقدر میتونم درست و سالم تو بازی بمونم”.
راستش بزرگترین ضربه رو زمانی خوردم که فهمیدم بازار اصلاً شبیه اون جادهی صافی که تو ذهنم ساخته بودم نیست. من با خودم میگفتم «خب، میانگین سود من ماهانه ۱۰ درصده، پس اگه روزی نیم درصد بزنم، کار تمومه». ولی واقعیت این بود که بازار اصلاً به این محاسبات من اهمیت نمیداد. یه هفته میشد که بازار کلاً رنج میزد یا ستاپهایی میداد که اصلاً با سیستم من جور نبود. اما چون تو ذهنم اون عدد روزانه رو داشتم، الکی به در و دیوار میزدم که از بازار پول بکشم بیرون. همینجا بود که به جای سود، فقط استاپهای بیخود میخوردم و حسابم رو به باد میدادم.
مشکل من این بود که «میانگین سود» رو با «واقعیتِ هر روز» اشتباه گرفته بودم. آره، شاید آخر ماه برآیندم مثبت میشد، ولی مسیر رسیدن به اون سود اصلاً خطی و مرتب نبود. مثلاً یه روز ۳ درصد سود میکردم، بعد ده روزِ تمام هیچی گیرم نمیومد، یا یهو ۲ درصد میرفتم تو ضرر. چون همهش داشتم اون عدد هدف رو میشمردم، یادم میرفت که بازار نوسان داره. انگار میخواستم بازار رو مجبور کنم هر روز بهم باج بده، در حالی که بازار اصلاً به من بدهکار نبود که بخواد طبق برنامه من حرکت کنه.
یه جای دیگه که نقشههام کلاً نقش بر آب شد، همون خطاهای ریزی بود که تو مسیر داشتم. روی کاغذ، من هیچوقت استاپلاس بیخود نمیخوردم، از ترس معامله رو زود نمیبستم و وقتی بازار طبق تحلیلم نبود، اصلاً وارد نمیشدم. ولی تو واقعیت، وقتی یه معامله میرفت تو ضرر یا چند روز میگذشت و میدیدم هنوز درجام، اون محاسبات قشنگم یادم میرفت. شروع میکردم به کارهای عجیبوغریب؛ اون لحظه دیگه نه استراتژی حالیم بود، نه اون پلن روزانهای که با کلی ذوق نوشته بودم.
تهِ تهش فهمیدم مشکل اصلیم کجاست: من داشتم «گذشتهی بازار» رو با «لحظهی حال» مقایسه میکردم. تو گذشته، همهچی برام واضح بود و با خودم میگفتم «خب اینجا میخریدم و فلانجا میفروختم». ولی وقتی پای سیستم بودم، نه از آینده خبر داشتم و نه اون آرامشی که موقع تحلیل گذشته داشتم، سراغم میومد. این نوسانِ بیپایان بازار و نوسانِ اعصاب خودم، چیزی بود که تو هیچ کدوم از اون محاسبات اولیه ندیده بودمش و دقیقاً همینجا بود که میدیدم چطور حسابهای پراپم یکییکی دارن از دست میرن.
بهنظرم یکی از بزرگترین اشتباهات در پراپ همین تبدیل کردن هدف ماهانه به هدف روزانه است.
روی کاغذ همهچیز ساده است:
اکانت ۱۰کا، روزی نیم درصد یا یک درصد، آخر ماه عدد قشنگی درمیآید.
اما بازار خطی حرکت نمیکند.
ستاپها هم هر روز نمیآیند.
گاهی چند روز هیچ موقعیت تمیزی نیست، ولی چون ذهن ما «باید امروز هم سود بسازم» را باور کرده، شروع میکنیم از بازار معامله بگیریم، نه اینکه منتظر ستاپ بمانیم.
بهنظرم فرق اصلی پراپ با پلن روی کاغذ اینجاست:
روی کاغذ ما فقط سود آخر ماه را میبینیم.
در پراپ، باید مسیر رسیدن به آن سود را با محدودیت دراودان، فشار روانی، روزهای بدون ستاپ، و وسوسه جبران تحمل کنیم.
برای همین شاید معیار بهتر این نباشد که امروز چقدر سود کردم؛
بلکه این باشد که امروز چقدر درست اجرا کردم:
آیا فقط ستاپ خودم را گرفتم؟
آیا روز بدون موقعیت را قبول کردم؟
آیا بعد از ضرر، حجم یا رفتارم تغییر کرد؟
آیا به خاطر تارگت روزانه وارد معامله ضعیف شدم؟
آیا طبق قوانین پراپ زنده ماندم؟
بهنظرم در پراپ، زنده ماندن و اجرای تکرارپذیر مهمتر از سود گرفتن روزانه است.
چون خیلی وقتها حساب را یک ضرر بزرگ نابود نمیکند؛
چند تصمیم کوچکِ خارج از پلن، بهخاطر فشار رسیدن به عدد، حساب را میبرد سمت شکست.
میخواستم ترید رو به زور تبدیل کنم به یک «ماشین درآمد روزانه». یعنی جوری به چارت نگاه میکردم که انگار سرِ برج باید باهاش اجاره خونه و قسط بدم. همین که تمرکزم از «درست ترید کردن» رفت سمت «چقدر امروز درآوردم»، همهچی خراب شد. وقتی تو چشمت دنبال عدده، دیگه تحلیل نمیکنی، داری قمار میکنی. این فشارِ روانی که «باید» امروز فلان قدر بزنم، باعث میشد کیفیت تریدهام بیاد پایین و چشمم رو روی واقعیتهای بازار ببندم.
همین نگاهِ درآمد روزانه، من رو میکشوند سمتِ «اورترید» کردن. مثلاً وقتی صبح یه استاپ میخوردم، به جای اینکه سیستم رو ببندم و برم دنبال کارم، مینشستم پای چارت تا اون ضرر رو جبران کنم و به اون عددِ هدفم برسم. تو اون لحظه دیگه من تریدر نبودم، یه آدم عصبی بودم که میخواست از بازار انتقام بگیره. جالب اینجاست که بازار هم دقیقاً تو همین لحظههاست که بدترین ضربهها رو بهت میزنه، چون میفهمه که تو تعادلت رو از دست دادی و داری از روی لجبازی پوزیشن میگیری.
بعد یه مدت دیدم این مدل فکر کردن، اصلاً اجازه نمیده من به ستاپهای واقعاً خوبِ خودم پایبند بمونم. وقتی تو ذهنت باید هر روز سود کنی، حتی اگه ستاپِ طلایی هم نداشته باشی، یه ستاپِ الکی واسه خودت میسازی تا فقط وارد معامله بشی. یعنی از ترسِ اینکه روزت رو بدون سود تموم نکنی، واردِ تریدهایی میشی که از قبل میدونی اشتباهه. اینجاست که دیگه استراتژی و مدیریت ریسک میره کنار و فقط احساساتت هستن که دارن برای حسابت تصمیم میگیرن.
آخرش فهمیدم ترید اصلاً شبیه شغلهای دیگه نیست که به ازای ساعتِ کاری بهت پول بدن. اینجا ممکنه تو یک هفته هیچ کاری نکنی و این «هیچ کاری نکردن» بهترین تصمیمِ زندگیت باشه. اما وقتی ترید رو به چشمِ حقوقِ روزانه ببینی، این بیکار نشستن برات عذابآور میشه و حس میکنی داری عقب میافتی. همین حسِ عقب افتادن، دقیقاً همون چیزیه که باعث میشه یه حسابِ پراپ رو که با کلی زحمت به اینجا رسوندی، توی نیم ساعت به باد بدی.
این فکر ساده و اشتباهی بود که اول مسیر داشتم، گفتم استراتژی رو که دارم یه رنده دستم میگیرم و میکشم به تنه مارکت حتی میتونم بگم شاید چند روز اولش هم خوب بود ( البته که شانس با من بوده) ولی بعد چند روز دیگه استاپ خوردن ها و ترید های انتقامی رنج بودن مارکت شروع شد و منم به سادگی توی این دام افتادم و تازمانی که معیارم رو تبدیل کردم به اینکه <ستاپ رو بنویس، بهش پایبند باش، تمیز اجراش کن، دنبال بازدهی فوری نباش> از اونجا شروع کردم به دیدن چیزی که تا قبلش چشمم رو روش بسته بودم
دقیقا الان فقط تمرکزم روی اجرای درست ستاپی هست که کامل مکتوبش کردم حتی اگر توی کل ماه بهم چند ورود انگشت شمار هم بده فقط همون رو ترید میکنم و تمام و آخر ماه میدونم من به پلنم متعهد و بودم به درست ترین شکل اجراش کردم و تونستم ماه رو مثبت ببندیم بدون اینکه استرس داشته باشم که وای من نتونستم به فلان رقم برسم
خیلی طول کشید تا بفهمم اصلِ بازی پراپ چیه. اولش فکر میکردم مسابقه دوِ سرعتِ؛ کی زودتر به تارگت میرسه؟ ولی وقتی چند تا حساب رو با همین فرمون سوزوندم، تازه فهمیدم که نه، پراپ تریدینگ اصلاً بازیِ پول درآوردن نیست. پراپ تریدینگ بازیِ «نمردن» و زنده موندنه. تا وقتی اون تفکرِ «باید زودتر سود کنم» تو سرت باشه، شرکت پراپ همیشه برنده است، چون تو داری خودت رو میندازی تو تلهای که خودشون چیدن تا تریدرهای عجول رو شکار کنن.
اون وقتی که تمرکزم رو از روی «سودِ روزانه» برداشتم و گذاشتم روی «مدیریتِ ریسک»، یهو انگار چشمهام باز شد. فهمیدم اون روزهایی که اصلاً هیچ تریدی نمیزنم، دارم بیشترین سود رو میکنم؛ چون حسابم رو حفظ کردم و اجازه ندادم احساساتم اون رو از بین ببره. دیر فهمیدم که تریدِ حرفهای اصلاً نباید هیجانانگیز باشه؛ باید خستهکننده باشه. اگر داری موقع ترید هیجان میکنی یا قلبت تند میزنه، یعنی داری یه جای کار رو اشتباه میری. سودِ خوب فقط یه نتیجهست، نه یه هدف که بشه با زور و فشار بهش رسید.
خلاصه بگم، اونچیزی که باعث شد بالاخره یه حساب رو پاس کنم، این نبود که استراتژیام یهو جادویی شد؛ این بود که ذهنم آروم شد. فهمیدم بازار همیشه هست، قیمتها همیشه حرکت میکنن و هیچ عجلهای برای پول درآوردن نیست. وقتی این فشار رو از روی خودم برداشتم، دیدم که سودها خودبهخود میان. پول درآوردن توی پراپ فقط و فقط نتیجهی درست انجام دادنِ کارهای خستهکننده و تکراریه، نه نتیجهی معجزه کردن و زدنِ سودهای بزرگِ یهویی.
حرف آخر من اینه: اگه هنوز داری با ماشینحساب ترید میکنی و روی کاغذ برای خودت قصرهای دلاری میسازی، همین الان متوقفش کن. من این مسیر رو رفتم و تهش هیچی جز اکانتهای سوخته و اعصاب داغون نبود. واقعیتِ پراپ تریدینگ با اون چیزی که تو پیجهای اینستاگرامی و تبلیغات میبینی زمین تا آسمون فرق داره. اینجا کسی برنده نیست که حجمهای سنگین میزنه؛ اینجا کسی برندهست که بلده کِی دست به موس نزنه و کِی از بازار فاصله بگیره.
ما باید قبول کنیم که بازار یه موجود زندهست و هیچ تعهدی نداره که طبق محاسبات ما رفتار کنه. ترید کردن تو پراپ بیشتر شبیه یه ماراتنِ طولانیه که فقط اونایی به خط پایان میرسن که نفسشون رو برای کل مسیر تقسیم کردن، نه اونایی که همون اول کار همهی انرژیشون رو توی یه استارتِ سریع هدر میدن. سودِ پایدار از دلِ آرامش میاد، نه از دلِ استرس و شمردنِ دلار به دلارِ موجودیِ حساب.
حالا که اینها رو گفتم، دوست دارم تو هم از تجربهت بگی. تو هم تا حالا تو این تلهی محاسباتِ روی کاغذ گیر افتادی؟ شده به خاطر اینکه میخواستی به یه عدد خاص برسی، یه معاملهی برنده رو با ضرر ببندی یا کلاً بیخیال استراتژیت بشی؟
همین که اشکال کار رو شناسایی کردی خودش یه بخش مهم از پروسه است خیلی مهمه که حتما و حتما برای رفع این مصر باشی چون ممکنه یه جایی ضربه جبران ناپذیری بزنه