سلام. به کلاب دانینگ کروگر خوش آمدید!
بذار اول توضیح بدم اصلاً این کلاب چی هست.
این یه باشگاه افتخاریه برای همه ماها! اونجایی که تازه یه چیزی یاد گرفتی و حس میکنی ایول خفن شدی! هیچی نیست که نتونی. ولی راستش رو بخوای، تهش تهش هنوز اول راهی. این افکت میگه: اونایی که کمترین مهارت رو دارن، بیشترین اعتمادبهنفس رو هم دارن! (دقیقاً همون حس بعد از دیدن سه تا ویدیوی آموزشی که میگی دیگه تریدرو بلدم)
خب بیا خود افکت دانینگ کروگر رو هم مثل یه استراتژی تجزیه کنیم ببینیم چجوری کار میکنه:
-
فاز یک: قله حماقت (Mount Stupid)
اینجا تازه عضو کلاب شدی. یه استراتژی دیدی، بکتست گرفتی تو سه تا ترید، همهاش سود بوده. با خودت میگی: “بازار دیگه تموم شد؟ من اومدم!” هرچی میبینی ستاپ خودته. اصلاً ترید یعنی همین. (نکته غیرتخصصی: این فاز خوشگلترین فاز کلابه، ولی خطرناکترینش هم هست) -
فاز دو: دره ناامیدی (Valley of Despair)
یهو میبینی سه تا ضرر پشت سر هم دادی. استراتژی که جواب نمیده! تو دیگه هیچی بلد نیستی. هرچی باز میکنی بازم ضرر. شده بودی استاد بازار، الان شده شاگرد اول ضرر. به این میگن “افتادن از قله تو دره”. (پیشنهاد میکنم تو این مرحله ژورنالت رو چک کنی، نه اینکه فقط ناله کنی و منفی بگی!) -
فاز سه: شیب یادگیری (یا روشنگری) (Slope of Enlightenment)
به خودت میای میبینی داری کم کم میفهمی قبلاً کجا اشتباه میکردی. دیگه به هر کندلی ورود نمیزنی. میدونی مدیریت ریسک چیه. شاید هنوز سودده نباشی ولی حداقل میدونی کجای راهی. اینجا دیگه حس “من خفنم” رو نداری، داری آروم آروم واقعاً چیزی یاد میگیری. (نکته تخصصی: این فاز طولانیترین فاز کلابه، صبور باش) -
فاز چهار: فلات شایستگی یا پایداری (Plateau of Sustainability / Plateau of Competence)
تبریک میگم! دیگه عضو دائم کلاب نیستی (البته همیشه یه گوشهاش جا داری). اینجا میدونی چی بلدی، چی نمیدونی. ستاپ خودتو میشناسی، تاییدیه ورود باهات حرف میزنه، نقطه خروج رو میزنی، ترید رو مدیریت میکنی، ریسکتو میدونی. دیگه حس نمیکنی “بهتر از بقیهای”، فقط داری کارتو انجام میدی. (مدیریت ذهنت: همینجا بمون، نذار دوباره بیوفتی تو قله حماقت)
مدیریت کلاب (چطور از این کلاب خارج نشی؟):
- هر وقت حس کردی خیلی خفنی بدون احتمالاً توی فاز یکی (قله حماقت)
- هر وقت حس کردی هیچی بلد نیستی بدون توی فاز دو هستی (نفس عمیق بکش)
- هر وقت حس کردی داری آروم جلو میری بدون داری به فلات میرسی
- همیشه یه جایی از ذهنت رو بذار برای شک: “شاید من الان دارم دانینگ کروگر میزنم”