فصل هفدهم : مسابقه در پیستِ تاریک - مقایسه خود با دیگران - Comparison Bias

سینا پس از رویارویی با خطای «خودفریبی و توجیه» و یادگیری هنرِ تلخ اما شفابخشِ گفتنِ «من اشتباه کردم»، احساس سبکی بی‌نظیری داشت. او یاد گرفته بود که به جای وکیل‌مدافع بودن برای معاملاتِ بازنده، یک قاضیِ بی‌رحم و منضبط باشد. حالا دیگر حد ضررهایش را جابجا نمی‌کرد و اجازه نمی‌داد یک اشتباه کوچک، حسابش را ویران کند. این انضباطِ جدید، اعتمادبه‌نفسِ عمیقی به او داده بود. سینا حس می‌کرد حالا که می‌تواند شکست‌هایش را به راحتی بپذیرد، دیگر نقطه ضعفی ندارد. اما ایگو، استادِ تغییرِ شکل است؛ وقتی می‌بیند از درون نمی‌تواند تو را بشکند، پنجره را باز می‌کند تا نگاهت به بیرون بیفتد و تو را درگیرِ یک «مسابقه‌ی خیالی» کند.

زهرِ اسکرین‌شات‌ها

پنجشنبه شب بود و بازار کریپتوکارنسی در اوج هیجان قرار داشت. سینا چارتBTC/USDرا باز کرده بود. استراتژی او—که مبتنی بر ورود در اصلاحات قیمتیPullbacks بود—نشان می‌داد که باید صبر کند تا قیمت از 72500.00 به سطح حمایتی 71200.00 برگردد تا وارد خرید شود. او با خونسردی منتظر بود .

ناگهان صدای زنگِ اعلان‌های تلگرامِ کامپیوترش پشت سر هم به صدا درآمد. او عضو یک گروهVIPاز تریدرها بود. پیام‌ها مثل رگبار روی صفحه ظاهر می‌شدن د:

“بیت‌کوین داره پرواز می‌کنه! ”

“من 15% تو سودم، کسی جا نمونده باشه !”

“لانگ زدم، تارگت 75000.00، بومم م!”

پشت سر این پیام‌ها، اسکرین‌شات‌های سبزرنگِ سود بود که ردیف می‌شد.

ضربان قلب سینا تند شد. او به چارت نگاه کرد؛ کندلِ یک‌ساعته با قدرت در حال صعود بود و هیچ نشانه‌ای از اصلاحPullback دیده نمی‌شد. صدای نجواگرِ ذهنش بیدار شد: «دیدی؟ همه دارن پول پارو می‌کنن و تو مثل احمق‌ها اینجا نشستی! استراتژیت خیلی کنده. بازار الان داغه، بخر وگرنه از بقیه عقب می ‌افتی!»

سینا احساس حقارت و جا ماندن می‌کرد. عرق سردی روی پیشانی‌اش نشست. او دیگر به چارت نگاه نمی‌کرد، بلکه به سودِ دیگران نگاه می‌کرد. در یک لحظه تسلیمِ فشار روانی شد، استراتژی‌اش را زیر پا گذاشت و با عجله روی دکمهBuyدر قیمت اوجِ 72650.00 کلیک کرد و حد ضرر را روی 71800.00 گذاشت.

اما بازار برای تأییدِ اجتماعی طراحی نشده است. تنها ده دقیقه بعد، هیجانِ خریداران فروکش کرد و بیت‌کوین یک ریزشِ شارپ و سریع را برای جمع‌آوری نقدینگی آغاز کرد. قیمت مانند یک سنگ سقوط کرد و در 71200.00 دقیقاً همان نقطه‌ای که سینا از ابتدا برای ورود در نظر داشت! آرام گرفت. حد ضرر سینا با 2.5% ضرر فعال شده بود. او با چشمانی پر از حسرت به مانیتور خیره ماند؛ او نباخته بود چون تحلیلش بد بود، باخته بود چون خواسته بود در مسابقه‌ای که وجود نداشت، از بقیه ع قب نماند.

ژورنال‌نو یسی سینا

:memo:صفحه ژورنال - تاریخ: 1 405/01/11

:bar_chart:ب خش معاملاتی:

· نما د:BTC/USD

· نقطه ورود:خرید هیجانی در قیمت 72650.00 برخلاف پلن.

· حد ضرر: 71800.00

· نتیجه:برخورد به حد ضرر و ث بت 2.5% ضرر.

· نکته تلخ:قیمت دقیقاً تا تارگتِ اصلاحیِ اولیه من 71200.00 پایین آم د و سپس صعود کرد!

:broken_heart:بخش احساسی:

امروز من چارت را معامله نکردم، من “اسکرین‌شاتِ سودِ بقیه” را معامله کردم! با دیدن پیام‌های گروه، حس کردم یک بازنده هستم که از قافله جا مانده‌ام. احساسِ حسادت و عجله تمامِ منطقم را فلج کرد. می‌خواستم به خودم ثابت کنم که من هم می‌توانم مثل آن‌ها در لحظه سود کنم. استراتژی‌ام را فدای تأییدِ اجتماعی کردم. ضرر مالی یک طرف، اما حسِ حقارتی که از بی‌انضباطی‌ام دارم، روانم را آزار می‌دهد. من باختم چون وارد یک رقابت احمقانه شدم.

جلسه بررسی با آریا: دونده‌ی مارا تن در پیست دو سرعت

روز بعد، آریا از سینا خواست تا در پیستِ دو و میدانیِ یک ورزشگاه محلی با هم قدم بزنند. هوای بهاری عالی بود و چند دونده در پیست مشغول تمرین بودند. آریا در حین قدم زدن، ژورنال سینا را خواند و آن را بست.

آریا به یکی از دونده‌ها که با سرعت و نفس‌نفس‌زنان می‌دوید اشاره کرد و گفت: «سینا، به آن مرد نگاه کن. او در حال تمرین برای دوِ سرعتِ 100 متر است. حالا فرض کن تو یک دونده‌ی ماراتن هستی که برنامه‌ی تمرینی‌ات دویدنِ آرام برای 40 کیلومتر است. اگر تو کنار او قرار بگیری و با دیدنِ سرعتِ او احساسِ عقب‌ماندگی کنی و بخواهی با تمام توان پایت را روی گاز بگذار ی، چه اتفاقی می‌افتد؟»

سینا آرام گفت: «بعد از 200 متر، قلبم می‌ترکد و از مسابقه اصل یِ خودم هم حذف می‌شوم.»

آریا ایستاد و مستقیم به چشمان سینا نگاه کرد: «دقیقاً! دیشب در بازار کریپتو، قلبِ حساب تو ترکید. تو گرفتارِComparison Biasیا سوگیری مقایسه شدی. تو ماراتنِ خودت را رها کردی تا در دوی سرعتِ دیگران شرکت کنی. تریدینگ یک بازیِ تک‌نفره در یک پیستِ تاریک است. تو فقط خودت را می‌بینی و چارت را. هیچکس قرار نیست به تو مدال بدهد چون سریع‌ تر از بقیه سود کرده‌ای.»

آریا دستش را روی شانه سینا گذاشت و با لحنی قاطع اما دلسوزانه ادامه داد: «شبکه‌های اجتماعی و گروه‌های تریدری، سمِ خالص برای تمرکز هستند. آن‌ها فقط سودهایشان را فریاد می‌زنند و ضررهایشان را پنهان می‌کنند. وقتی حساب خودت را با ویترینِ دروغین دیگران مقایسه می‌کنی، از یک تریدرِ منطقی تبدیل می‌شوی به یک قماربازِ عقده‌ای! از خودت بپرس: “آیا من اینجا هستم تا معامله کنم، یا اینجا هستم تا به کسانی که حتی چهره‌شان را ندیده‌ام، ثابت کنم من هم برنده‌ام؟” موفقیتِ تو در استراتژیِ کُند اما پیوسته‌ی خودت پنهان است، نه در س ودِ پر سر و صدای دیگران.»

آزمون مجدد و پیروزی: سکوتِ برنده‌ها

چند روز بعد، بازار طلاXAU/USDبه شدت نوسانی شده بود. قیمت به 2350.00 رسیده بود و سینا منتظر بود تا بر اساس استراتژی‌اش، در یک فشردگی قیمتConsolidation در محدوده 2342.00 وارد معامله شود.

ناگهان، نوتیفیکیشن‌های همان گروه تلگرامی شروع به رق صیدن روی صفحه مانیتور کردند:

“ط لا داره سقف تاریخی می‌زنه!”

“من روی 2351.00 خرید م، بریم برای پاره کردن سق ف!”

“داره میره بالاااا!”

دست سینا بی‌اختیار به سمت دکمه خرید رفت تا مبادا از این صعود جا بماند. اما در همان لحظه، تصویرِ دونده‌ی سرعت در پیست ورزشگاه در ذهنش جرقه زد. صدای آریا در گوشش طنین انداخت: “تو د ر حال دویدنِ ماراتنِ خودت هستی!”

سینا دستش را عقب کشید. با یک حرکت قاطع، اپلیکیشن تلگرام را به طور کامل بست و گوشی‌اش را در حالت پروازFlight Mode قرار داد. او نفس عمیقی کشید و گفت: «ب ازار مالِ شما، استراتژی مالِ من.»

او صبر کرد. نیم ساعت بعد، طلا یک صعودِ فیکFake-out تا 2353.00 انجام داد و سپس با انتشار یک خبر، به شدت ریزش کرد و به 2342.00 رسید. حد ضررِ تمام کسانی که در اوج خریده بودند زده شد، اما سفارشِ خریدِ از پیش تعیین‌شده‌ی سینا دقیقاً در نقطه‌ی طلایی فعال شد و با شروعِ موجِ ا صلی، حساب او به آرامی وارد سود شد.

سینا لبخندی زد و به صندلی‌اش تکیه داد. او نه تنها یک معامله‌ی خوب انجام داده بود، بلکه بالاخره توانسته بود صدای مزاحمِ دیگران را در ذهنش خاموش کند. او در پیستِ تا ریکِ خودش، به تنهایی پیروز شده بود.

اگر این فصل براتون جذاب و مفید بود میتونید فصل های دیگه رو در وبلاگ ما مطالعه و دنبال کنید .

عالی بود فقط میتونم بگم عااالی بود :heart: :ok_hand:

مقایسه خودمون با دیگران هییییچ چیز بجز استرس بی جا نداره. شخصا اینستا رو پاک کردم و داخل تلگرام هم چند کانال آموزشی دارم که ویدیو های آموزشی از سبکی که کار میکنم رو میزاره.

یجا خوندم که نوشته بود " یکی از دلایلی که ادما خوشحال نیستن اینه که خوشحالی خودشون رو با بقیه مقایسه میکنن و همیشه فکر میکنن بقیه خوشبخت تر هستن"
زندگی مسابقه نیست, بلکه یک سفرِ. شخصا تلاش میکنم از مسیر لذت ببرم, مقصد چیزی بجز پوچی به همراه نداره. (Life is about the journey, not the destination)

دقیقا درست میگی…

بودا یه رازی رو برای خوشبختی انسان میگه…
من خودم خیلی سعی کردم تو 4 سالی که یادش گرفتم اجراش کنم اما لامصب خیلی سخته…:joy:

میگه آدم خوشبخت آدمیه که یاد گرفته انتظار توقع رو از روی خودش، اطرافیانش و محیط اطرافش برداره… لامصب وقتی موفق میشی اینکار رو کنی انگاری از عالم و آدم رها میشی…

:rofl: :ok_hand:

این کتاب عالیه فکنم 4 بار خوندمش… مخصوصا بخش تو استثنا نیستی…

نخوندمش ولی خود اسم کتاب برام کافی بوده :joy:

زیاد کتابخون نیستم ولی کتاب “هنر شفاف اندیشیدن” رو خیلی دوست داشتم

نکاتی که میگه از نظر من خیلی کاربردیه

پیشنهاد میکنم کتاب های زیر رو بخونی اگر یخوام از زندگی و ترید لذت بببری…

هنر ظریف …

کتابخانه نیمه شب

برتری خفیف

چکسی پنیر مرا جابجا کرد

4 اثر فلورانس

قو سیاه

تفکر سریع و کن + هنر شفاف اندیشیدن

دولت و فرزانگی

دره ها و قله ها

معامله گری و راز های تکامل :laughing:

کیمیاگر

اینا رو از دست نده… شده صوتی شون رو پشت فرمون یا پیاده روی یا قبل خواب یا حتی تو حموم گوش بدی…